Eens komt het moment dat je wilt, of misschien zelfs wel moet, stoppen met borstvoeding geven. Opvallend is dat er echt momenten of gebeurtenissen zijn aan te wijzen wanneer of waarom de meeste vrouwen stoppen. Bijvoorbeeld wanneer de tandjes doorkomen. Borstvoeding en tanden lijken niet samen te gaan. Maar is dat wel zo? 

Veel voorkomende redenen om te stoppen met borstvoeding

» Verlof voorbij en weer aan het werk. Het verlof is voorbij, de baby heeft drie maanden borstvoeding gehad en de moeder ziet het kolven totaal niet zitten.
» De eerste zes maanden zijn om. Ten onrechte denken velen dat het advies is om zes maanden borstvoeding te geven. Dit is het advies van het Voedingscentrum. En deze heeft weer haar advies afgeleid van het advies van het World Health Organisation (WHO). Die adviseert twee jaar borstvoeding, waarvan de eerste zes maanden uitsluitend moedermelk.
» Je bent opnieuw zwanger. Opnieuw zwanger worden kan er voor zorgen dat je productie terugloopt of zelfs er mee ophoudt.
» De baby krijgt tandjes. Doorkomende tandjes en een gevoelige plek als de tepel lijken voldoende ingrediënten voor een ware nachtmerrie.

Elke reden die je hebt om te stoppen is legitiem. Jouw lichaam, jouw borsten, jouw baby. Zelf denk ik nog even niet na over stoppen, maar op het moment doet het voeden soms pijn. Dat komt omdat Bas een hoofdschudder is geworden, daarnaast  “bijt” hij mij soms. Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen en daarom ben ik gaan kijken naar wanneer hij met zijn hoofd schud en wanneer hij bijt en wat ik er tegen kan doen.

Waarom bijt je baby?

« Flinke toeschietreflex.
« Omdat hij/zij moet lachen.
« Te weinig melk.
« Afgeleid.
« Doorkomende tandjes.

Het lijkt erop dat Bas bijt als er te weinig melk is en hij schudt zijn hoofd als hij afgeleid is door van alles om ons heen. Dan volgt hij met zijn kopje alles wat grote zus doet en schud hij heen en weer terwijl hij aangelegd is. Au! Willen we dit volhouden, moet hij dit gedrag zo snel mogelijk afleren. Maar hoe doe je dat?

Tips om de combinatie borstvoeding en tanden tot een succes te maken

« Corrigeren. Ook als ze klein zijn begrijpen ze een ferme “nee” wel hoor na een beet. Zeker als je dit combineert met eventjes los koppelen. Los koppelen doe ik door mijn pink in een mondhoekje te doen om het vacuüm te verbreken. Zachtjes in het neusje knijpen schijnt ook te werken.
« Stoppen. Stop helemaal met de voeding die je op dat moment aan het geven bent en geef je kind een speeltje waar het wel op mag bijten. Zeker als je vermoed dat doorkomende tandjes de reden zijn van het bijten.
« Negeren. Stoppen met de voeding en geen aandacht aan schenken. Zeker voor kindjes die jouw schrikreactie erg leuk vinden, kan negeren goed werken.
« Zoek een rustig plekje op. Als afleiding de oorzaak is, is het misschien handiger om de voedingen in een rustige kamer te geven.
« Andere borst aanbieden. Als het bijten komt doordat je borst leeg is, dan bied je natuurlijk je andere borst aan.
« Tepelhoedje. Als het kwaad al geschied is en het echt zeer doet, kan een tepelhoedje tijdelijke verlichting bieden. Tijdens het gebruik kun je dan bovenstaande tips uitproberen.

Corrigeren lijkt hier zijn werk te doen. Hij lijkt het te begrijpen en stopt er mee als ik “nee” zeg. Maar een rustig plekje opzoeken met nog een peuter in huis is lastiger. Alternatief is dan het rustiger te maken om ons heen. Als peuter een filmpje kijkt bijvoorbeeld, danst ze de hele kamer door en dat leid af. Haar een boekje of spelletje laten doen zou dan beter werken.

Over borstvoeding en tanden gesproken: Zodra je kind tandjes heeft moet je deze poetsen. Maar poets je nou best voor of na het voeden? Moedermelk en water is niet schadelijk voor het gebit. Aangezien veel kindjes aan de borst in slaap vallen, is voor de laatste voeding poetsen het beste. Zolang je daarna alleen moedermelk en/of water geeft is er niets aan de hand.

Borstvoeding en tanden kunnen gelukkig dus goed samengaan. Heb jij nog tips die ik niet genoemd hebt? Of blijft borstvoeding geven aan een kindje met tanden voor jou een no go?

Edit: Vandaag (9/4/2016) spotte ik een doorgebroken tandje. Dat verklaart waarschijnlijk ook een hoop. Ook las ik op de blog van Volgmama een mooie tip tegen afleiding tijdens het voeden.

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 %d bloggers liken dit: